Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur?

Petek Alt Vanası Kapatılırsa Ne Olur? | Zarar Verir mi?

Petek alt vana kapatılırsa ne olur sorusu artık kışın gelmesi ile birlikte sorulmaya başladı. Kışın gelmesi ile kombi kullanıcıları da artık peteklerini açmaya başladı. Kalorifer petekleri doğru bir şekilde açılıp kullanıldığı takdirde, ortamın daha verimli bir şekilde ısınması sağlanabilir. Peteklerde ise iki vana bulunur. Alt vana, peteklerden çıkan suyun kontrolünü sağlarken üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır. Bu vanaların yerleri modellere göre sağ ve solda olmak üzere değişiklik göstermektedir.

Bu yazımızda petek vanası nasıl açılır, nasıl kapatılır? gibi sorulara cevap alabileceksiniz. Bu yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilir, doğru ve verimli bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz.

Petek Vanası Nasıl Açılır?

Petek vanalarını açmak oldukça kolay bir işlemdir. Vanayı açmak için için saat yönünün tersine doğru çevirmelisiniz. Vanası kapatılmayan tüm peteklerde ısıtma işlemi devam eder. Bir peteğin vanasının kapatılması yalnızca o peteğin çalışmasını bağlar. Bunun yanı sıra hangi peteğin vanasının kapatıldığı hangilerinin açık olduğu ısınma işlemini ciddi oranda etkiler. Örneğin; kombiye en yakın peteğin vanalarının kısılarak reglaj ayarlarının yapılması, kombiye uzak peteklerin daha verimli ısınmasını sağlamaktadır.

Petek Vanaları Ne Tarafa Açılır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi petek vanaları saat yönünün tam tersine doğru çevrilerek açılmaktadır. Isınma da yaşanan problemler sonucunda, kullanıcıların petek vanalarını kapatarak sorunu çözmeye çalıştıkları görülmektedir. Ancak bu yanlış bir tutumdur. Isınma problemlerinin önüne geçmek için petek bakım ve temizlikleri zamanında yaptırılmalıdır. Böylelikle verimli ısınma sağlanırken yakıttan da tasarruf edilmiş olur.

petek-vanalari-ne-tarafa-acilirPetek Hangi Vana İle Kapatılır?

Kullanılmayan alanlardaki peteklerinizi dilediğiniz an kapatabilirsiniz. Bunun için peteklerin üst kısımlarında yer alan sıcak su giriş vanasını kapatmanız gerekir. Termostatik petek vanalarını kapatırken kadran 0’ı görene kadar vanayı saat yönünde çevirmeniz gerekir. Peteklerinizde termostatik vana yok ise radyatörün sağında bulunan ikinci vanayı tamamen sıkışana kadar saat yönünde çevirmelisiniz.

Bazı vana kapaklarında vida bulunur. Bu durumda tornavida kullanarak vidayı gevşetmeli ve saat yönünün tersine çevirmelisiniz. Bu şekilde vidalı ve kilitli vanaları çevirerek açma kapama işlemleri yapılamaz. Kapak sökülerek tornavida ile işlem yapılmalı ve daha sonra kapak yerine tekrar takılmalıdır.

Petekteki Alt Vana Ne İşe Yarar?

Her kalorifer peteğinde üstte ve altta olmak üzere iki adet vana bulunmaktadır. Üst vana sıcak suyun girişi için kullanılırken, alt vana, peteklerin içerisinde dolaşan suyun soğumasını sağlar. Ayrıca soğuttuğu bu suyun, alt vana yoluyla çıkış sağlayarak tekrardan kombiye ulaşmasına imkan sağlar. Şunu bilmeniz gerekir ki eğer kalorifer peteklerinde reglaj ayarı yapacaksanız, alt vanayı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Petek Alt Vanası Kapatılırsa Ne Olur?

Kalorifer sisteminizde yer alan tüm parçaların önemli işlevleri vardır. Bu nedenle her biri için bilgi sahibi olmalı ve yanlış müdahalelerde bulunmamalısınız. Peteklerde altta ve üstte olmak üzere iki adet vana bulunduğunu daha önce belirtmiştik. Üst kısımda bulunan vana sıcak su girişini, alt vana ise petek tesisatında dolaşımı gerçekleşen suyun soğuması ve çıkışını sağlar.

Alt vana ve üst vana su aktarımı ve dengesi konusunda kordineli bir çalışma içindedir. Bu nedenle her ikisinin aynı anda açık ya da kapalı tutulması gerekir. Aksi halde peteklerde problem yaşanması kaçınılmazdır.

Petek Alt Vanası Açık mı Olmalıdır?

Kullandığınız petekler için her iki vananında açık olması gerekir. Yani ısınma beklenen peteklerde alt vana da üst vana gibi sürekli olarak açık olmalıdır. Kalorifer sisteminde petek alt vanalarının işlevi oldukça önemlidir ve açık olmasına özen gösterilmelidir.

petek-vanalarinin-her-ikiside-mi-acik-olmalidirPetek Vanalarının Her İkisi Açık mı Olmalıdır?

Petek vanalarının her ikisinin aynı anda açık ya da kapalı olması oldukça önemlidir. Arıza durumları ile karşı karşıya kalmamak adına vanaların her ikisini aynı anda açık tutmanız gerekir. Vanalardan birinin kapatılması su aktarım, dolaşım ve ısıtma soğutma işlerinde ki dengeyi bozacaktır. Bu durumda ısınma konusunda problemler yaşarsınız. Bunun önüne geçebilmek için mutlaka vanalarınızı kontrol etmeli ve her iki vanayı da aynı anda açık tutmalısınız.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp