WhatsApp Ara

Kombi Barı Neden Yükselir?

Kombi Barı Neden Yükselir? Çözümleriyle Birlikte

Kombi barı neden yükselir sorusu, birçok kombi kullanan kişinin karşılaştığı yaygın birer sorundur. Kombinin bar seviyesindeki artışlar, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilmekte olup bu durum, kombi sisteminizin verimli bir şekilde çalışmasını engelleyebilmektedir.

Bu blog yazısında, kombide bar neden yükselir, bu sorunu nasıl çözebileceğinizi ve barın sürekli yükselmesi durumunda neler yapmanız gerektiği hakkında detaylı bilgiler sunacağız.

Kombi Barı Kaç Olmalı?

Kombi barı ideal bir değer olarak 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombilerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için basıncın bu aralıkta kalması büyük önem arz etmektedir. Kombinin kapalı olduğu durumlarda da aynı şekilde bar seviyesi genellikle 1-1,5 bar arasında olmalıdır. Kombi çalışırken ise bu basınç seviyesi 1,5-2 bar seviyelerine kadar çıkabilmektedir.

Eğer kombinin bar seviyesi 2 barın üzerine çıkması dahilinde, sistemde yüksek basınç meydana gelmiştir ve bu durumda çeşitli arızalara sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde, bar seviyesinin 1 barın altına düşmesi de kombinin verimli çalışmasını ve ısıtma sisteminde sorunların çıkmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı önceden kombi bakımı yaptırmak büyük öneme sahiptir.

Basınç seviyesi çok düştüğünde ise, kombiye su takviyesi yapmalı, çok yükseldiğinde ise fazla suyu tahliye etmeniz gereklidir. Kombi basıncını sürekli olarak normal aralıkta tutmanız gereklidir yoksa çeşitli arızalara sebebiyet verebilmektedir.

Detaylı şekilde incelemiş olduğumuz kombiye fazla su bastım damlatıyor içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Kombide Bar Neden Yükselir?

Kombinin bar seviyesi, suyun tesisat içinde dolaşırken oluşturduğu basıncı göstermektedir. Normal şartlarda kombi barının 1 ile 2 bar arasında kalması gereklidir. Ancak bazen bar seviyesi hızla olması gereken değerlerden uzaklaşabilmektedir. Kombide bar neden yükselir sorusunun cevaplarından ise şu şekilde bahsedebiliriz;

  1. Fazla suyun doldurulması: Kombinize fazla su eklediyseniz, basınç otomatik olarak yükselme durumuna geçecektir. Bu durum, kombinin çalışmasını %80 olumsuz şekilde etkileyecektir. Yüksek su basıncı nedeniyle kombilerde arızalar yüksek olasılıkla olmaktadır.
  2. Genişleme tankı problemi mevcuttur: Kombinin içerisinde yer alan genişleme tankı, basınç dengelemesini sağlamaktadır. Eğer bu tankın içerisi arızalandıysa ya da hava basıncı düşmüşse, su genleştiği vakit bar seviyesinde artış kaçınılmaz şekilde meydana gelecektir.
  3. Su kaçakları varsa: Kombi sisteminin içerisindeki su kaçakları, basınç seviyesinin anormal şekilde yükselmesine de neden olabilmektedir. Su eksilmesi yaşandığında sistem kendini doldurmaya çalışır ve bu da bar seviyesinde yükselmeye sebebiyet vermektedir.
  4. Dolaşım sorunları: Tesisat içerisinde ki su dolaşımı düzgün bir şekilde gerçekleşmediğinde, kombi içerisinde ki basınç da doğal olarak artmaktadır. Tesisatın tıkalı ya da dar olan kısımlarında basınç dengesizliği meydana geldiği zaman bu durumlarla karşılaşılabilmektedir.

kombide-bar-yukselmesi-tehlikeli-midirKombide Bar Yükselmesi Tehlikeli midir?

Evet, kombide bar yükselmesi bazı nedenlerden dolayı tehlikeli olabilmektedir. Kombinin normal çalışma basıncı 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Eğer bar seviyesi 2,5 barın üzerine çıkarsa, bu durum kombinizde ki farklı arızalara sebebiyet verebilir. Yüksek basınç ise bu durumda, tesisat borusunda veya kombi parçalarında hasara neden olabilmektedir. Ayrıca, basınç çok fazla yükseldiğinde kombinin emniyet ventili devreye girerek fazla suyu tahliye etmektedir. Ancak bu durum sürekli bir hale gelmesi durumunda sistemde daha ciddi sorunlara sebep olabilir.

Yüksek bar, su kaçağına ve kombinin çalışma prensibine aykırı şekilde yol açabileceğinden dolayı dikkate alınması gereken birer durumdur. Kombinin basıncında sürekli olarak yükselme görüyorsanız eğer bu durum şunlardan kaynaklanabilmektedir;

  • Genişleme tankı arızası
  • Su dolum vanasının açık kalması
  • Tesisatta bir sorunun olması

gibi durumlar bu sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmanız dahilinde mutlaka yetkili bir servisle iletişime geçmeniz gereklidir.

Kombinin Barı Nasıl Düşürülür?

Eğer kombinin barı yükseldiyse, bu durum kombinin sorunsuz çalışmasına engel oluyor. Kombinin barı nasıl düşürülür sorusunun cevabını ise basit birkaç adımda çözebilirsiniz. Ancak bu işlemleri dikkatli bir şekilde yapmanız büyük öneme sahiptir.

Radyatörün Havasını Almak

Bar seviyesi yükseldiğinde, radyatörün havasını almak kombinizin basıncını düşürmede yardımcı olmaktadır. Bir anahtar yardımı ile radyatörde biriken havayı tahliye ederek bar seviyesini kontrol altına alabilirsiniz.

Tahliye Vanası Kullanmak

Kombinizin tahliye vanasını kullanarak da fazla suyu içerisinden attırabilirsiniz. Bu yapacak olduğunuz işlem, suyun tahliye edilmesini ve basıncın düşmesini sağlayacaktır. Ancak bunları yaparken dikkatli olmanızda fayda var. Fazla suyu tahliye edeceğiniz tahliye edeceğiniz vakit dikkatli olun barın aşırı düşmesine de neden olabilirsiniz.

Servis Çağırabilirsiniz

Eğer bar seviyesini kontrol etmekte zorlanıyorsanız yetkili servis de çağırabilirsiniz. Eğer ki Ankara’da oturuyorsanız Ankara kombi servisi firmamızdan da bu konu hakkında destek alabilirsiniz.

Bunu da okumanızı tavsiye ediyoruz >> Kombi derecesi sürekli değişiyor

Kombinin Barı Yükselirse Ne Olur?

Kombinin bar seviyesi yükselirse, ısıtma sistemine bir takım zarar verebilir. Kombinin barı yükselirse ne olur sorusuna verebileceğimiz birkaç yanıt şu şekildedir;

  1. Güvenlik ventili’nin devreye girmesi: Kombi sistemlerinde bulunan güvenlik ventilleri, yüksek basınç durumunda devreye giriyor. Devreye girdikten sonra ise fazla basıncı tahliye etmektedir. Bu ventil aynı zamanda kombinizin hasar görmesini engelliyor. Elbette ki bu durumun sık sık yaşanması sisteminize büyük olasılıkla zarar verebilir.
  2. Kombinizin çalışmasını durdurabilir: Bar seviyesi eğer ki çok yüksekse, kombi kendi güvenliği açısından kendini kapatabilmektedir. Bu kendini kapatma sorunu genel olarak geçici sürelidir.
  3. Tesisatta kaçaklar olabilir: Basınç nedeniyle tesisat borularında veya radyatörde su kaçakları oluşturabilir. Bu durum özellikle su hasarına da yol açabilmektedir.

Kombi Barı Neden Yükselir ve Düşer?

Kombi barı neden yükselir düşer sorusu da sıkça insanlar tarafından gündeme geliyor. Bar seviyesinin aniden yükselip düşmesini birkaç nedene bağlayabiliriz:

  1. Hava değişikliğinden kaynaklı olabilir: Özellikle soğuk havalarda suyun genleşmesinden dolayı bar seviyesi aniden yükselip düşebilmektedir. Bu durum genel olarak tesisatın içerisinde ki suyun sıcaklık değerine göre de basıncı etkilemektedir.
  2. Su kaçağı olabilir: Kombinin içerisinde ki küçük kaçaklar bar seviyesinin aniden düşüp çıkmasına neden olabilmektedir. Bu tür dalgalanmaların olması kombinizin sisteminde ki daha büyük sorunun habercisi olabilir.

kombi-bari-neden-surekli-yukselirKombi Barı Neden Sürekli Yükselir?

Eğer ki kombi bar seviyesi sürekli olarak yükseliyorsa, bu durum kombinizdeki sistemin arızasına neden olabilmektedir. Kombi barı neden sürekli yükselir diye düşünüp merak eden kişiler için şunlardan bahsedebiliriz;

Dolum Musluğunun Açık Kalması

Kombinin su dolum musluğu açık kaldığında içeride bulunan sistem sürekli su alacağından dolayı bar seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu gibi durumlarda kombinizde bulunan dolum musluğunun kapalı olduğundan emin olun.

Genişleme Tankı Problemleri

Daha önce yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi genişleme tankının doğru çalışmaması büyük bir problemdir. Bu özellikle tankın hava basıncı düşükse veya içerisinde ki membran hasar gördüyse bundan kaynaklıda sorun yaratabilmektedir.

Yanlış Kurulumun Yapılması

Kombi sistemi kurulurken eğer ki hata yapılırsa bu durum bar seviyesini de etkilemektedir. Özellikle tesisatta kaçakların olması ya da dolaşım sorunlarının olması bu tür sorunların başında yer almaktadır.

Kombi barı, kombi sisteminin sağlıklı aynı zamanda düzenli çalışması için önemli bir göstergedir ve bu seviyenin dengeli biçimde kalması gereklidir. Kombi barı neden yükselir ve nasıl düşürülür gibi durumlarda neler yapmanız gerektiği hakkında bilgiler sunduk. Eğer bar seviyesinde ani yükselmeler ve düşüşler yaşıyorsanız, bir uzmandan yardım alarak kombinizi baktırmanızı öneriyoruz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp